15 SNELLE TIPS VOOR JE BEGINT MET PLANNEN

Naast een trouwjurk kiezen, moet je ook een volledige trouwfeest plannen. Je geeft letterlijk het feest van je leven. Weet waar je rekening mee moet houden en lees hier 15 belangrijke tips om jouw trouw vlotter te plannen.

1 BUDGET

We zouden allemaal willen trouwen op een strand aan een helderblauwe zee en al onze geliefden laten overvliegen. Helaas is dit niet iedereen’s realiteit. Je budget behoort daarom waarschijnlijk één van de belangrijkste tips en tot één van de belangrijkste factoren voor het plannen van jouw huwelijk. Dit zou één van de eerste dingen moeten zijn die je beslist. 

In vele culturen dragen de gezinsleden, zoals de ouders, een bijdrage. Wees transparant met hun over wat ze graag willen uitgeven en zorg steeds voor een plan B. Indien ze deze bijdrage toch niet kunnen leveren, moet je niet stressen dat alles in elkaar valt. Als je zelf de rekening betaald, is het tijd om je financiën te bekijken.

Zodra je dat ene magische getal hebt, blijf erbij! Als bruidsstyiliste zie ik vaak dat heel veel bruiden vér over hun budget zitten. Meer spenderen dan wat je werkelijk hebt is nooit slim. Niet bij een verhuis, niet bij een verjaardagscadeau en ook niet bij een huwelijk. Voor elk budget kan je een trouwfeest heel mooi maken. Indien je geld leent voor je trouwfeest, zorg voor een realistisch afbetalingsplan. Op deze manier begint je huwelijk zorgeloos.  

2 PRIORITEITEN

Zit samen met je partner en bepaal wat de drie belangrijkste aspecten van je bruiloft zullen zijn. Zijn het eten en drinken? De locatie of een specifieke trouwdatum? Jouw droomjurk? Een bepaalde huwelijksfotograaf of die éne live band? Geef prioriteit aan de de details die jullie het belangrijkste vinden en wees bereid om een compromis te sluiten over de rest.

3 TROUWSTIJL

Een overload aan keuze en toch lijkt alles hetzelfde! Zoek een paar bronnen die je het leukst vindt – op Pinterest, Instagram- en begin te zoeken naar wat jullie stijl is. Een goed idee hebben van de trouwstijl, helpen jullie enorm bij het kiezen van de diensten. To set the vibe, kan je steeds een moodboard maken. 

4 PLANNING 

CHECKLISTS! je kunt checklists, spreadsheets, Word / Excel / Google Docs gebruiken of pen en papier —eigenlijk alles— zolang je maar al je gedachten, budgetten, cijfers,… op één plek kunt verzamelen. Dit geeft je een overzichtelijk beeld van wat je allemaal kan verwachten, wat je nog allemaal te doen hebt en wat past binnen je budget. Dé beste manier om chaos te vermijden.

5 DIY

Heel vaak willen bruidjes besparen en gaan ze zelf uit handen met verschillende DIY tricks. Als je toch kiest voor DO IT YOURSELF (bedankjes, decoratie, ..) goedkoop is vaak duurkoop. Een DIY voor een trouwfeest kan snel misgaan door het werk te onderschatten, een gebrek aan tijd en onverwachte gebeurtenissen. Doe dus zeker goed je research en vergelijk verschillende diensten zodat je het eventueel toch uit handen kan geven.

6 DRAAIBOEK

Als je veel verschillende diensten hebt, is een miscommunicatie snel gebeurd. Ik raad ten sterkste aan om gebruik te maken van een draaiboek. Deze kan je zelf of samen met je gastvrouw of diensten invullen. Zo weet iedereen precies wanneer er wat verwacht wordt. Al onze bruidjes kunnen gratis ons draaiboek downloaden. Download jouw gratis draaiboek hier.

7 PARTNER

Bij de planning hoort ook een goede taakverdeling tussen jou en je partner. Als vrouw durven we vaak alle verantwoordelijkheid op ons te nemen en vallen we liever terug op onze bruidsmeisjes aangezien zij soms beter begrijpen wat je wilt. Probeer steeds je partner in het proces te betrekken. Jullie vieren tenslotte jullie liefde en het is het ultieme begin van een eindeloze periode. Geef hem kleine taken zodat hij zich ook speciaal voelt doordat ooh hij, zijn bijdrage heeft gehad aan jullie speciale dag. Het maakt alles zoveel leuker als jullie samen beslissingen kunnen nemen. Ook mannen dromen van hun trouwdag en zijn vaak even zenuwachtig (ookal geven ze het niet graag toe). 

8 LET THINGS HAPPEN

Ondanks ik een draaiboek aanraad, is het vanzelfsprekend dat niet alles loopt zoals we willen. Sta open voor onverwachte gebeurtenissen. Op je trouwdag zet je best je gedachten op nul en houd je niet teveel vast aan een planning. Je kan best alles uit handen geven en genieten van jou en je partner. Het is het begin van een enorm speciaal moment en er is niets beter dan een huwelijk. Eerlijk gezegd zullen je gasten niet merken of je tafellopers 1cm te kort zijn of dat de hapjes 15 minuten te laat zijn. Vanaf het moment waarop je helemaal klaar bent voor jouw big entree, laat je best alle kleine dingen los. Wees aanwezig in het moment en voel de liefde – je gaat trouwen (screaming)!

9 UITGENODIGDE

In vele culturen is het normaal om een groot trouwfeest te geven. Vroeger waren trouwfeesten een stuk goedkoper dan nu. De keuze van vrienden en familie die je vraagt om deel uit te maken van je feest, overleg je dus best met je partner. Beslis samen de grootte van het huwelijksfeest, rekening houdend met de kosten die gepaard gaan met deze speciale verantwoordelijkheid. Bedenk eerst wie je echt naast je wilt hebben tijdens deze speciale en emotionele gelegenheid.

10 GUESTLIST

Een gastenlijst is niet te missen! Dit is best één van de eerste stappen van het hele proces. Het is een enorm grote beslissing die invloed zal hebben op jouw locatie en budget. Vraag je partner en belangrijke familieleden om een wensenlijst met huwelijksgasten te maken. De kans is groot dat je wat moet bezuinigen. Beslis tijdig of je kinderen mee uitnodigt en aan wie een plus-one wordt toegekend.

11 DIENSTEN & CONTRACTEN

Je hebt vast al jouw favoriete diensten in je hoofd. Vergelijk enkele diensten en beslis bij welke dienst jij je het beste voelt. Vergelijk niet té veel diensten want dan geraak je overweldigd met informatie. Voor je een dienst vastlegt, is er één aspect waar je steeds rekening mee moet houden: contracten. Dit is zo belangrijk! Voordat je beiden akkoord gaat, dien je jouw contract steeds goed na te kijken. Zorg ervoor dat alle details correct zijn – inclusief datum, locatie, tijd van het evenement, aanbetalingen en andere kosten – en lees belangrijke clausules, zoals het betalings- en annuleringsbeleid – voordat je iets ondertekent. Zo voorkom je miscommunicatie en weten beide partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten. 

12 TIME-OFF 

Een trouw plannen kan heel veel tijd en energie in beslag nemen. Dit komt met de nodige stress. Het is menselijk dat je stress sneller durft af te reageren op zij die rondom jou zijn en waar jij je het comfortabelst bij voelt. Durf daarom, voor jou mentale rust, een dag of twee per week niet te denken aan trouwfeesten/ plannen of alles wat hierom draait. Zorg ervoor dat je wat tijd voor jou en je partner vrijmaakt om gewoon samen te zijn. Geloof me, je hebt de rust nodig! 

Het is aangeraden om alles geregeld te hebben 1 à 2 weken voor de trouw. Als je kunt, zorg ervoor dat alle last-minute details al zijn ingevuld waardoor de laatste dagen voor de bruiloft minder stressvol zijn. Indien je een week voor het feest vrijaf neemt, probeer deze dan te gebruiken om te genieten van je laatste dagen thuis. 

13 GASTVROUW 

Het inhuren van een professional om toezicht te houden, kan je zoveel rust geven. Ze houden het draaiboek in de gaten en helpen je op het laatste moment met details zoals on-site taken waar je simpelweg geen tijd voor hebt terwijl je je klaarmaakt. Er komt snel een blog van alle verschillende gastvrouwen en diensten die wij zeker aanraden! Stay up to date! 

14 TRADITIES 

Je bruiloft zou helemaal om jullie als koppel moeten draaien. In veel culturen kan dit moeilijk zijn. Als bepaalde tradities je ongemakkelijk maken, je verouderd laten voelen of gewoon niet jouw stijl zijn, neem ze dan niet op tijdens je trouwdag. Tradities zijn mooi maar alleen als ze betekenis voor je hebben. Indien er toch een traditie is van jouw man die jij niet zo graag toepast, probeer hier dan transparant en eerlijk over te zijn. Vind een middenweg want vergeet niet dat het ook zijn trouwfeest is. 

15 JOUW BRUIDSJURK

Last but not least: THE DRESS!! Probeer op voorhand verschillende stijlen te zoeken die jij mooi vindt. Screenshots, screenshots, screenshots. Je kan nooit té veel inspiratie hebben. Maar let op! Houd je hier niet te hard aan vast. Als bruidsstyliste kan ik als beste raad geven, dat je het moet openstaan voor verschillende opties. Regelmatig, komen bruidjes in de winkel en hebben ze een bepaalde stijl in gedachte. Geweldig! Maar soms niet even realistisch.. Sta open om verschillende stijlen te proberen. Zo weet je zeker wat jou wél en niet staat. Wat bij iemand anders mooi lijkt, kan je bij jezelf misschien toch niet graag zien, of andersom! 🙂 Lees hier onze bruidsjurk blog www.shebridalhouse.be/blog-bruidsjurk

Recente bridal posts

JOUW DROOMJURK VOLLEDIG OP MAAT

Als je dit leest, weet je vast wel dat in onze Bridal House het mogelijk is om jouw droomjurk te huren of te kopen. Indien een koopjurk in jouw budget valt, lees zeker verder.

15 SNELLE TIPS VOOR JE BEGINT MET PLANNEN

Naast een trouwjurk kiezen, moet je ook een volledige trouwfeest plannen. Je geeft letterlijk het feest van je leven. Weet waar je rekening mee moet houden en lees hier 15 belangrijke tips om jouw trouw vlotter te plannen.

BASIC Q&A’S VÓÓR JE JOUW DROOMJURK KOOPT

Ik kan het raden, je hebt waarschijnlijk -yes- gezegd tegen de liefde van je leven maar nog geen -yes to the dress-. Een trouwjurk kopen is een hele inspanning. Hieronder vind je enkele vragen die hoogstwaarschijnlijk al door jouw hoofd zijn gespookt…